Disqus Shortname

Η εξουσία γεννά την ψευδαίσθηση της υπεροχής… όμως αυτό είναι μια κατάσταση εφήμερη και μάταια πασχίζει κανείς να γραπωθεί πάνω της» …


ΑΛΦΕΙΟΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ !!! ΜΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞ-ΟΥΣΙΑ !!! ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ( ΕΞ-ΟΥΣΙΑ ) ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ( ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ) ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ( ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ) !!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ…

[ … «Ο μεγάλος υπηρέτης» … ένα … μυθιστόρημα για τη μάχη του ανθρώπου με τον εαυτό του και την ψευδαίσθηση της δύναμης της εξουσίας…. ]

[ Πώς προέκυψε «Ο μεγάλος υπηρέτης»;

… Με τον «Μεγάλο υπηρέτη» η πρόθεσή μου ήταν να περιγράψω την κυριαρχία από άνθρωπο σε άνθρωπο, τον αυτισμό της σύγχρονης ζωής και το ζήτημα της μοναξιάς….

Στην Ελλάδα υπηρέτης σημαίνει και δούλος; Θυμάμαι πως μετέφρασε τις «Υπηρέτριες» του Ζενέ ο Ελύτης «Δούλες» κι από τότε δεν τόλμησε κανείς να το αλλάξει.

Ο δικός μου υπηρέτης δεν είναι δούλος. Σε μια πιο σκοτεινή εκδοχή του μπορεί, όμως το ρήμα «υπηρετώ» είναι περισσότερο λειτουργικό εδώ. Υπηρετεί κάτι ασαφές αλλά πολύ ισχυρό, την ανάγκη να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι θα διακριθούμε, υπηρετεί αυτό που υπηρετούμε όλοι σήμερα, ικανοποιεί την αχόρταγη ανάγκη μας να φανούμε παντού νικητές. Και ενώ έχουμε την τάση να επιβαλλόμαστε πάνω σε κάποιον όταν εκείνος μοιάζει αδύναμος, κι εμείς, αργά ή γρήγορα, θα πέσουμε θύματα κάποιου εξουσιαστή. Είναι μια διαδικασία συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση.

…..

Σε ποια επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί η εξουσία;

Η εξουσία οδηγεί στη μη κατανόηση της πραγματικότητας.

Όποιος εξουσιάζει αποκόπτεται από τις αντανακλαστικές ψυχικές διαδικασίες, έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο, όμως στην πραγματικότητα είναι πιο ευάλωτος από ποτέ.

Η εξουσία, της οποίας η κατάκτηση είναι πάντα ένα φλέγον ζήτημα, γεννά την ψευδαίσθηση της υπεροχής, όμως σύντομα αποδεικνύεται ότι αυτό είναι μια κατάσταση εφήμερη και μάταια πασχίζει κανείς να γραπωθεί πάνω της.

Πόσο εύκολα ή δύσκολα αλλάζουν ρόλους ο εξουσιαστής με τον εξουσιαζόμενο;

Οι ρόλοι είναι ένα παιχνίδι τακτικής. Η απόσταση μεταξύ τους, αν και συχνά μοιάζει χιλιομετρική, μπορεί να καλυφθεί εύκολα, αν κανείς ξέρει να παίξει σωστά τα χαρτιά του.

Ο εξουσιαστής είναι αυτός που αγωνιά, που προσπαθεί να κρατήσει αυτή τη δύναμη, γνωρίζοντας ενδόμυχα ότι αργά ή γρήγορα θα τη χάσει. Το ενδιαφέρον είναι όμως ακριβώς αυτό, ότι όταν έρθει η σειρά του εξουσιαζόμενου να πάρει τα ηνία, θα υποπέσει κι αυτός με τη σειρά του στα ίδια λάθη.

Ολα αυτά τα ανόητα παιχνίδια είναι κανόνες που έχουν επινοήσει οι άνθρωποι. Είναι σχεδόν τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς, αυτή η ανάγκη να ουρλιάξουμε σε κάποιον ότι τον ελέγχουμε, ότι εμείς ορίζουμε τη ροή των γεγονότων,

μου φαίνεται σχεδόν κωμικό αυτό… ]

ΠΗΓΗ:https://alfeiospotamos.gr/?p=45932

 https://www.efsyn.gr/nisides/221231_i-exoysia-genna-tin-pseydaisthisi-tis-yperohis

……………………………………………………………..

Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Τ.Κ. 21055 ΤΗΛ. 27520-44850

E-mail: prf.anatolikhs.peloponnisou@gmail.com