Αλλάζουν τα σχολικά βιβλία για χάρη των Σκοπιανών! Ποιους πιέζει το ΕΛΙΑΜΕΠ και γιατί ΕΛΛΑΔΑ
Την ώρα που η κοινή γνώμη έχει δικαιολογημένα στραμμένη την προσοχή της στην πανδημία, στον εμβολιασμό και στο νέο κύμα καταγγελιών- σκανδάλων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές που γίνονται αθόρυβα στα εθνικά θέματα είναι ραγδαίες.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία» η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλάζοντας τα σχολικά βιβλία– στην πρώτη φάση την ορολογία τους. Το ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.
Την ίδια ώρα το ΕΛΙΑΜΕΠ του οποίου ηγείτο μέχρι πρόσφατα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος πιέζει από κοινού με αντίστοιχο Ίδρυμα των Σκοπίων την κυβέρνηση της ΝΔ να κυρώσει άμεσα τις αμυντικές συμφωνίες με τη «Βόρεια Μακεδονία» και επιτίθεται με ένταση σε Βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν με την εξέλιξη αυτή.
Η «Εστία» παρουσιάζει σήμερα το με αριθμό πρωτοκόλλου 171493 /17-12-2020 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Γενικής Διευθύνσεως Σπουδών, το οποίο απευθύνεται προς όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις , τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και τους συντονιστές. Θέμα του είναι «η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στα σχολικά βιβλία».
Όπως αναφέρει το έγγραφο «σας ενημερώνουμε πως οι προτεινόμενες διορθώσεις έχουν ενσωματωθεί στα ψηφιακά αρχεία των σχολικών βιβλίων και έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο διαδραστικά σχολικά βιβλία ( e-books.edu. gr) του ψηφιακού σχολείου . Οι αλλαγές αφορούν τα βιβλία γεωγραφίας, γεωλογίας, νεότερης σύγχρονης ιστορίας, κοινωνική και πολιτική αγωγή, αγγλικά, έκθεση-έκφραση-θεματικοί κύκλοι ναυτιλιακές γνώσεις, εφαρμογές γεωπληροφορικής. Με βάση αυτές το όνομα FYROM που προέβλεπε η Ενδιάμεση Συμφωνία αλλάζει σε North Macedonia ενώ το προσωρινό όνομα ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’ αλλάζει σε ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’ ή ‘Βόρεια Μακεδονία’ σκέτο».
Από την στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κύρωσε την Συμφωνία και την κατέστησε διεθνή υποχρέωση, δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται από αυτήν . Το ερώτημα είναι όμως προς τι η βιασύνη. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε στο Υπουργείο Εξωτερικών η κοινή ομάδα που ασχολείται με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και στις δύο χώρες με ελληνικό αίτημα την απάλειψη του μακεδονισμού από αυτά. Η Επιτροπή δεν κατέληξε σε συμπεράσματα και όρισε νέα συνεδρίαση στα Σκόπια τον Φεβρουάριο.
Δεδομένης της εκκρεμότητας λοιπόν και του γεγονότος ότι οι γείτονες είναι υπερήμεροι στις υποχρεώσεις τους, εμείς γιατί σπεύδουμε; Γενικότερα πάντως παρατηρείται βιασύνη. Μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτούμενη από το εξωτερικό απαιτεί από την κυβέρνηση να κυρώσει αμέσως τις τρεις αμυντικές συμφωνίες με τα Σκόπια στην Βουλή και να υποστηρίξει ένθερμα την ένταξη τους στην ΕΕ. Την ώρα που βασικά σημεία της συμφωνίας παραβιάζονται, είναι άλυτα και μένουν σε εκκρεμότητα.
Στην έκθεση τονίζεται ότι αιτία των καθυστερήσεων είναι οι εσωτερικές διαφωνίες στην Νέα Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, να κυρώσει άμεσα τις τρεις συμφωνίες που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών, καλεί την ελληνική κυβέρνηση το Ελληνικό Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε έκθεσή του που συνέταξε πρόσφατα, από κοινού με το think tank, Analytica, με έδρα στα Σκόπια, υπό την χρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.
Στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, καλείται, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα της «Βορείου Μακεδονίας», την οποία, ως γνωστόν, «μπλοκάρει» η Βουλγαρία. Ειδικότερα, αναφορικά με τις τρεις συμφωνίες που προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά, έως τώρα, δεν έχουν κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή, εξ αιτίας, εσωτερικών διαφωνιών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην έκθεση αναφέρεται: «Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία επικύρωσης των τριών διμερών συμφωνιών που βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία αναμονής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι τρεις συμφωνίες είναι ζωτικής σημασίας για τη πολυεπίπεδη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των δύο πλευρών και η εφαρμογή τους θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως».
Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Analytica σημειώνουν: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο και πολυετές σχέδιο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας. Θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων και δημιουργικών ιδεών για συνεργασία με τα Σκόπια και για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Αυτό περιλαμβάνει και το συντονισμό με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, θα πρέπει να παρέχει στήριξη στις ομάδες της κοινωνίας πολιτών που δραστηριοποιούνται υπέρ του στόχου να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ».
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Διευρύνοντας την Πολυεπίπεδη Διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών» και όπως αναφέρεται, είναι η δεύτερη κοινή δημοσίευση του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και του think tank Analytica.
ΠΗΓΗ https://aphdalosnays.blogspot.com/2020/12/blog-post_950.html
Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ
ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
Τ.Κ. 21055 ΤΗΛ. 27520-44850
E-mail: prf.anatolikhs.peloponnisou@gmail.com